cerrar
Acceso Usuarios

Flash Noticias

Mascotas en verano

Hemos introducido un nuevo articulo para cuidar de nuestras mascotas durante el verano.

Copia y pega el siguiente linK:

http://www.vetclinic.es/index.php/es/blog/83-varios/500-mascotas-en-verano

 

 

Ebola i animals
Usar puntuación: / 1
MaloBueno 
Artículos - Enfermedades Infecciosas
Escrito por VetClinic   
Viernes, 17 de Octubre de 2014 18:22

Ebola i animals: Una situació nova a Europa que planteja nous reptes i interrogants.

 

El virus de l'Ebola causa en l'ésser humà l'EVE i es va detectar per primera vegada el 1976 en dos brots simultanis a Nzara (Sudan) i Yambuku (República Democràtica del Congo). El gènere Ebolavirus és, junt amb els gèneres Marburgvirus i Cuevavirus, un dels tres membres de la família Filoviridae (filovirus).

El virus de l'Ebola s'introdueix en la població humana per contacte estret amb òrgans, sang, secrecions o altres líquids corporals d'animals infectats (ximpanzés, goril•les, ratpenats frugívors, micos, antílops i porcs espins infectats). Es pot transmetre de persona a persona, per contacte directe (a través de les membranes mucoses o de solucions de continuïtat de la pell) amb òrgans, sang, secrecions o altres líquids corporals de persones infectades. També es pot transmetre per contacte indirecte amb materials contaminats per aquests líquids.

El cas del primer contagi d'Ebola a Espanya ha tingut, malauradament, una víctima per raons d'estret contacte. El gos de Teresa Romero, l'auxiliar d’infermeria contagiada, i de la seva parella: l'Excalibur. És una situació que tots lamentem profundament, especialment els veterinaris, ja que som molt conscients del vincle que s'estableix en la convivència amb un animal.

 

Sobre el cas de l'Excalibur va quedar de manifest que actualment no hi ha al territori espanyol un centre d'estudi amb animalari amb mesures de bioseguretat i biocontenció de nivell 4 (el que s’ha establert per l'estudi de l’Ebola) per poder realitzar l'aïllament, la desinfecció i el seguiment.
Els veterinaris volem cridar l'atenció sobre la importància de preparar l'equip humà, el transport i el centre que s'haurien de fer càrrec d'una situació i d'un cas semblant.


Són molts els interrogants que s'obren ara, i des del col•lectiu veterinari creiem que urgeix crear un equip de treball de totes les disciplines mèdiques implicades, inclosa la veterinària, per establir les pautes que ens permetin avançar en el control de riscos i en el coneixement i control d'aquesta malaltia.


Ara per ara no hi ha un protocol específic davant l'Ebola i els animals, i la seva possible transmissió d’animals a persones o a la inversa. Sabem que, fins al moment, no hi ha cap estudi científic que relacioni aquestes possibles transmissions. Únicament hi ha un estudi de camp al qual es va notificar l'exposició de gossos al virus. Va ser un treball realitzat en gossos infectats de manera natural, no experimental, i es desconeix la càrrega vírica que van adquirir per arribar a produir els anticossos que es van detectar a l'anàlisi de les mostres de sang canina.


En l'esmentat estudi es va realitzar l'anàlisi de diverses mostres de sang canina en què, en un petit percentatge dels gossos, es van detectar anticossos positius del virus de l'Ebola. Això va confirmar que els gossos poden patir un procés de virèmia, però sense símptomes. Cap dels animals va desenvolupar la malaltia ni va morir.


Algunes preguntes :


Pot el meu gos contagiar-se d'Ebola?
S'ha documentat en un estudi científic que hi ha gossos a l'Àfrica que han desenvolupat anticossos positius del virus de l'Ebola. Eren gossos que vivien en un entorn amb contacte molt pròxim amb la fauna salvatge reserva del virus. Un animal que no ha estat en circumstàncies similars no és susceptible de contraure la malaltia. Tampoc hi ha informació sobre si el gos pot arribar a excretar el virus.


Quins símptomes pot tenir un gos?
El gos no presenta símptomes.


Quines proves diagnòstiques es poden realitzar?
Les proves diagnòstiques són les mateixes que en humans (PCR i prova serològica), però no es poden realitzar proves diagnòstiques en persones i animals sense mesures de bioseguretat i biocontenció.


Existeix tractament per a animals?
La situació és la mateixa que per a persones: no hi ha tractament en l'actualitat.


Pot una persona transmetre l'Ebola al gos?
No s'ha documentat cap cas de contagi de persona a gos o a l'inrevés.


Pot un gos transmetre l'Ebola a un altre gos?
No s'ha documentat cap cas de transmissió de gos a gos.


Hi ha informació sobre Ebola i gats?
Actualment no existeixen dades sobre gats i Ebola.


 

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información "aquí".

Acepto las cookies de este sitio web.